Daging Salai Masak Lemak Belimbing
Bahan-bahan
- 1 kg daging salai.
- 15 biji cili api (boleh ditambah jika suka pedas).
- 5 biji bawang merah.
- 3 ulas bawang putih.
- 1/2 inci halia.
- 10-15 biji belimbing buluh di belah dua.
- 2 batang serai di ketuk (titik).
- 1/2 kg santan pekat.
- Daun kunyit.
Cara penyediaan
- Potong nipis-nipis daging yang telah disalai.
- Cili api, bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk halus.
- Masukkan daging, bahan-bahan yang ditumbuk tadi serta santan kedalam kuali dan di kacau dengan apa yang sederhana.
- Masukkan juga serai yang telah di ketuk (titik), daun kunyit dan juga belimbing.
- Kacau hingga masak. Pastikan api tidak terlalu besar dan masakan ini hendaklah dikacau bagi mengelakkan santannya berketul.
thanks krafwarisan
No comments:
Post a Comment