Wednesday, November 30, 2011

RESIPI 4 - Nak Try

Daging Salai Masak Lemak Belimbing

Bahan-bahan
  1. 1 kg daging salai.
  2. 15 biji cili api (boleh ditambah jika suka pedas).
  3. 5 biji bawang merah.
  4. 3 ulas bawang putih.
  5. 1/2 inci halia.
  6. 10-15 biji belimbing buluh di belah dua.
  7. 2 batang serai di ketuk (titik).
  8. 1/2 kg santan pekat.
  9. Daun kunyit.
Cara penyediaan
  1. Potong nipis-nipis daging yang telah disalai.
  2. Cili api, bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk halus.
  3. Masukkan daging, bahan-bahan yang ditumbuk tadi serta santan kedalam kuali dan di kacau dengan apa yang sederhana.
  4. Masukkan juga serai yang telah di ketuk (titik), daun kunyit dan juga belimbing.
  5. Kacau hingga masak. Pastikan api tidak terlalu besar dan masakan ini hendaklah dikacau bagi mengelakkan santannya berketul.
thanks krafwarisan

No comments: